Ukrajinský dlh za plyn dosiahne 7. júna približne 5,2 miliardy USD

28.05.2014 Celý región

Moskva 28. mája (TASR) - Ukrajinský dlh za dodávky zemného plynu z Ruska dosiahne 7. júna približne 5,2 miliardy USD (3,82 miliardy eur), ak Kyjev dovtedy časť z tohto dlhu nezaplatí.

Vyhlásil to dnes Alexej Miller, generálny riaditeľ ruského energetického gigantu Gazprom, ktorého cituje agentúra Reuters.

Podľa neho Ukrajina momentálne dlhuje Gazpromu viac ako 3,5 miliardy USD za plyn. Ruský štátny energetický monopol pohrozil, že zastaví export komodity do susednej krajiny, ak do 2. júna nezaplatí vopred za júnové dodávky.

Miller na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že Ukrajina za máj odoberie celkovo 3,5 miliardy metrov kubických (m3) plynu z Ruska v hodnote zhruba 1,7 miliardy USD, o ktorú sa tak zvýši ukrajinský dlh za plyn.

"Do 7. júna sa naše pohľadávky voči Ukrajine za plyn vyšplhajú na 5,2 miliardy USD," povedal Miller prezidentovi a zopakoval stanovisko Gazpromu, ktorý dodá Ukrajine len toľko plynu, koľko si dopredu zaplatí.

Putin vraj na stretnutí vyjadril nádej, že sa situácia neskomplikuje tak, aby musel Gazprom prejsť na platby vopred.

Rusko a Ukrajina sa už v minulosti nedokázali dohodnúť na cene plynu a výsledkom bola plynová kríza. Naposledy v januári 2009 zastavil Gazprom na niekoľko týždňov transport plynu do celej Európy, lebo mu Kyjev neuhradil dlhy za predchádzajúce dodávky.

Jadrom súčasného sporu je prudké zvýšenie ceny plynu pre Ukrajinu po februárových protivládnych nepokojoch, ktoré vyústili do zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Moskva následne zvýšila Kyjevu cenu za plyn na 485 USD za 1000 m3, čo sa Ukrajine nepáči a žiada zmeniť podmienky kontraktu z roku 2009, podľa ktorého musí zaplatiť za vopred určený objem plynu, aj keď všetok neodoberie.
 

Vyberte región